perjantai 26. heinäkuuta 2019

AKU-LEIKKEJÄ


Ladataan Akut
Katsotaan alkupalaksi Aku Ankan 32 ilmettä näyttelijä Aku Hirviniemen esittämänä. Verrytellään naamalihaksia ja ladataan akkuja kokeilemalla yhdessä Akun ilmeitä. Joku oppilaista sanoo Akun ilmeseinältä jonkin tunnetilan, jonka jälkeen tunteeseen liittyvä ilme tehdään omalla paikalla.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=fm1f8cp99dE
Akun 32 ilmettä

Aku-lämppärit 
Valitse ilmeistä kolme. Matki ilmeitä. Voit tehdä myös ilmesarjan.
Valitaan sana / keksitään yhdessä lyhyt lause. Sanotaan ne Akun äänellä.
Aku-tervehdykset
Valitse tunnetila. Tervehdi luokkakaveriasi kyseisellä tunteella. Vastaa tervehdykseen samalla tunteella. Voit lisätä tervehdykseen myös ilmeen ja Aku-äänen.

Arvaa Aku
Yksi oppilaista esittää jotain Aku-seinän ilmettä. Muut arvaavat, mistä ilmeestä/tunteesta on kyse.

Akun luokkakuva
Valitse itsellesi jokin ilmeistä. Ryhmä järjestäytyy luokkakuvamuodostelmaan. Otetaan luokkakuva Aku-ilmeillä.

Aku-sprintti
Kisaan tulee kerrallaan 3 oppilasta, jotka seisovat rivissä ilmeseinän edessä (katse poispäin seinästä). Ope tai oppilas, joka ei ole rivissä sanoo yhden Aku-seinän tunnetiloista. Kisailijat ottavat kasvoilleen tunnetilan mukaisen ilmeen. Verrataan ilmeitä alkuperäiseen ja äänestetään, kuka pääsi jatkoon. Alkuerien voittajat kohtaavat lopulta ilmefinaalissa.

Rikkinäinen Aku
Yksi oppilaista valitsee ilmeen ja näyttää sen vain vieruskaverilleen. Muut pitävät silmänsä kiinni. Ilme näytetään seuraavalle oppilaalle ja taas seuraavalle, kunnes ilme on käynyt kaikkien naamoilla. Lopuksi ilmeen lähettäjä ja viimeinen vastaanottaja näyttävät ilmeet vierekkäin muillle. Keskustellaan ja päätellään, mistä ilmeestä oli kyse.

Aku-kuja (joulutoivotuksilla)
Muodostetaan kaksi riviä, jotka seisovat vastakkain n. 1m etäisyydellä. Yksi oppilas rivin reunasta lähtee kävelemään hitaasti pitkin muodostunutta kujaa. Riveissä seisovat oppilaat sanovat joulutoivotuksen (esim. Rauhallista joulua!) luokkakaverilleen, kun hän kävelee ohi. Lisätään toivotuksiin myös Aku-seinältä yhdessä valittu tunnetila (ja ilme).

Luetaan Aku Ankkaa
Luetaan yhdessä luokkakaverin kanssa Aku Ankkaa ääneen. Ope tai joku oppilaista osoittaa ilmettä Aku-seinältä. Jatketaan lukemista uudella tunnetilalla.

Aku-viesti
Muodostetaan 2-4 jonoa Aku-seinän eteeen (katse kohti ilmeitä). Jonon viimeinen valitsee ilmeen. Hän taputtaa selkään edellään olevaa oppilasta, joka kääntyy. Oppilas näyttää valitsemansa ilmeen edellään seisovalle oppilaalle, joka matkii ilmettä. Matkija taputtaa taas selkään seuraavaa oppilasta, jolle ilme siirtyy. Kun ilme on kulkenut jonon ensimmäiselle, jono kääntyy poispäin Aku-seinästä ilme kasvoillaan. Viestin voittaa se ryhmä, jonka ilmejono on ensimmäisenä valmis.

Aku-näytelmä
Harjoitellaan lyhyt kohtaus Aku Ankka -lehdestä. Esitetään kohtaus muille. Sarjakuva heijastetaan näytelmän taustalle.

A-k-u-a!
Esitetään Aku-näytelmä uudestaan. Kun ope sanoo: -AKUA! näyttelijät jatkavat esitystä puhuen Akua. 
Kesken esityksen voidaan myös osoittaa ilmettä Aku-seinältä. Jatketaan esittämistä uudella tunnetilalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LEIKKEJÄ TEKOÄLYN KANSSA

Roolileikki - historian merkkihenkilö Pyydetään tekoälyä esittämään jotain historian merkkihenkilöä. Tekoälylle voi tarvittaessa ”opettaa” e...